Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дні адміністративної юстиції у Третьому ААС

27 червня 2024, 10:00

Щороку в Україні з 20 червня по 10 липня відзначаються Дні адміністративної юстиції.

Стаття 3 Конституції України, визнавши людину найвищою соціальною цінністю, встановила, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст та спрямованість діяльності держави, їх ствердження та забезпечення є головним обов’язком держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Прийняття 6 липня 2005 року Кодексу адміністративного судочинства України, забезпечило захист прав, свобод та інтересів людини і громадянина у нашій державі на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Основними завданнями адміністративного судочинства України є "справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень".

Незважаючи на досить непростий розвиток адміністративної юстиції, прийняття Кодексу адміністративного судочинства України відіграло важливу роль у розвитку адміністративної юстиції та зміцненні принципів правової держави, а також стало значним кроком до більш ефективної системи розгляду адміністративних спорів в Україні.

Третій апеляційний адміністративний суд проводить заходи, спрямовані на підвищення загального рівня обізнаності громадян щодо місії адміністративного судочинства та нагадуванні про те, що адміністративні суди створені в нашій державі для того, щоб захищати права і свободи людини і громадянина.